Măsuri urgente în şcoli pentru evitarea apariţiei cazurilor de îmbolnăvire în rândul copiilor

Ministerul Sănătății a elaborat un plan de măsuri care va fi aplicat în unitățile de învățământ pentru evitarea apariției cazurilor de îmbolnăvire și prevenirea transmiterii acestor boli în colectivitate.
Romania TV
01 mart. 2016, 08:53
Măsuri urgente în şcoli pentru evitarea apariţiei cazurilor de îmbolnăvire în rândul copiilor

La revenirea în colectivitate, se va realiza triajul epidemiologic, la începutul orelor de curs, de către personalul cabinetului medical școlar, iar în cazul colectivităților unde nu există asistență medicală permanentă triajul va fi efectuat de către cadrul didactic, pentru identificarea copiilor care prezintă semne de îmbolnăvire.

„Copiii care prezintă semne de infecții respiratorii acute sau boala diareică acută nu vor fi primiți la cursuri și vor fi direcționați către cabinetele medicale din unitatea de învățământ sau la cabinetul medicului de familie sau, în funcție de gravitate, la spitalele de boli infecțioase, în vederea investigării și tratării corecte”, precizează MS.

De asemenea, este necesară informarea atât a cadrelor didactice, cât și a preșcolarilor și elevilor asupra măsurilor generale de prevenire a îmbolnăvirilor prin boli transmisibile și, în această perioadă, în special, pentru bolile diareice și bolile respiratorii.

O altă măsură o reprezintă evitarea manifestărilor sportive, culturale, neesențiale pentru procesul de învățământ, pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.

„În cazul apariției unui număr de minimum trei cazuri de îmbolnăvire prin boli respiratorii sau boli diareice, focarul va fi raportat conform prevederilor legale în vigoare la Direcția de Sănătate Publică județeană sau a municipiului București — Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile. În unitățile de învățământ unde există bloc alimentar propriu — se vor respecta cu strictețe regulile de procurare, depozitare, prelucrare și manipulare a produselor alimentare, iar personalul care deservește și manipulează alimentele trebuie să aibă examenul medical periodic recent realizat, în special probe de coprocultură. Aceleași cerințe se vor aplica și în cazul firmelor de catering care asigură alimentația preșcolarilor și elevilor. De asemenea, se vor verifica atent alimentele procurate și distribuite elevilor în cadru programului ‘Laptele și cornul’, și cel de distribuire a fructelor în școli — sursele de aprovizionare să fie clar identificate, autorizate, iar produsele (fructele) să fie corect manipulate, păstrate și spălate”, este o altă recomandare a MS.

Pentru toți preșcolarii și elevii se vor asigura toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă — asigurarea de apă și săpun și obligativitatea realizării acestui proces.

„Recomandăm ca în cadrul orelor de dirigenție să fie prezentate elevilor informații minime despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor. Recomandăm o colaborare strânsă între cadre didactice și părinți în această perioadă în vederea identificării din timp a semnelor de boală și a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitățile de preșcolari și elevi”, mai afirmă MS.

Bolile diareice acute, în special cu E-coli, au o severitate mai mare la copiii sub 5 ani și nu reprezintă motive de îngrijorare majoră la cei peste această vârstă.

„Personalul din cadrul DSP județene și a municipiului București va colabora îndeaproape cu personalul din cadrul unităților de învățământ în vederea limitării îmbolnăvirilor în rândul colectivităților școlare”, precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.

Boala diareică acută este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poarta, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă care se manifestă vizibil prin: scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă:

  • spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă)
  • spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor
  • consumul de apă doar din surse sigure, autorizate
  • verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm
  • evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald
  • evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate
  • evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald
  • efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar

Totodată, în situația apariției semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat.

Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie inițiativă, fără prescripție medicală. Părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă (spălatul pe mâini, spălatul fructelor și legumelor, apa doar din surse sigure) pentru a limita infecția.

Vezi: Anchetă ANSVSA. Bacteria E.Coli, descoperită în produse lactate şi carne

„Nu există o imunizare specifică (vaccin) pentru protecția masei receptive și deci pentru limitarea infecției. Măsurile de igienă reprezintă singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute”, mai arată MS.

Ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu a anunțat sâmbăta trecută că Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Educației, va pregăti un set de măsuri care vor fi comunicate în școli, în vederea respectării normelor de igienă, decizie luată în contextul cazurilor de sindrom hemolitic-uremic apărute la mai mulți copii.

DailyBusiness
Ce opțiuni politice se conturează în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2024
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Ce afaceri deține și câți bani face soția lui Călin Georgescu. Cristela este practician holisitic, iar pandemia i-a închis cabinetul din Austria
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Radu Banciu a explodat: Un legionar putinist
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
Ilie Bolojan este noul lider PNL. Ce înseamnă asta pentru clasa politică
Adevarul
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, mesaj cu subînțeles pentru Gabi Bădălau. Ce i-a transmis
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
El este Adelin, băiatul de 14 ani care a murit într-un accident teribil în Dolj. Maşina în care se afla s-a răsturnat într-un șanț de colectare a apelor pluviale
Cancan.ro
Cine e omul care i-a adus succesul lui Călin Georgescu. Câte milioane de euro a băgat în promovare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit o somitate a României. S-a stins imediat după alegeri. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
StirileBZI
Se dau câte 375 de lei, pe lângă pensie! Decizia se aplică numai în luna decembrie
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
Breaking! Cine era Adelin, puștiul de 14 ani strivit în accidentul de pe DN56
substantial.ro
Emil Boc despre schimbările din PNL și turul doi al alegerilor prezidențiale
MediaFlux
CUTREMUR în ALEGERI! AU ÎNCEPUT NEGOCIERILE pentru PARLAMENTARE
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Angajaţii unei companii de stat au încasat salarii restante de aproape 30 de milioane de euro